Het dodental op het Japanse eiland Hokkaido dat donderdag door een zware aardbeving werd getroffen is naar zestien opgelopen, zo heeft de Japanse premier Shinzo Abe vrijdag in een verklaring gezegd. De autoriteiten melden daarnaast dat nog 26 personen vermist worden.

Het epicentrum van de aardbeving met een kracht van 6.7 magnitude lag diep onder de grond en circa 110 kilometer ten zuidwesten van de stad Sapporo.

De schade aan gebouwen is groot. Verschillende huizen zijn bedolven door aardverschuivingen en de wegen zijn moeilijk begaanbaar. Meer dan 2,5 miljoen inwoners zitten vrijdag nog altijd zonder stroom.

De aardbeving is al de zoveelste ramp die het land overkomt. Afgelopen dinsdag werd Japan geraakt door tyfoon Jebi. Deze zomer had het land daarnaast te kampen met overstromingen en een hittegolf.

Vrijdag gaat de belangrijkste luchthaven van het Noord-Japanse eiland weer open. In de middag moet het normale luchtverkeer weer hervat zijn, zegt een woordvoerder. Ook de treinen gaan weer proberen te rijden.

Veel bedrijven kunnen op hun beurt nog niet openen in verband met het gebrek aan elektriciteit. Het was donderdag voor het eerst sinds 1951 dat het hele eiland zonder elektriciteit kwam te zitten.