
VS, Frankrijk en Duitsland steunen beschuldiging VK over aanslag Skripal
Zaak-Skripal in het kort
- Twee Russen aangeklaagd door VK voor poging tot moord op Sergei en Yulia Skripal, op 4 maart in Salisbury.
- Premier Theresa May denkt dat moordopdracht van Russische regering kwam.
- VS, Frankrijk, Duitsland en Canada steunen de beschuldiging.
- Europees arrestatiebevel uitgevaardigd voor tweetal dat bij militaire inlichtingendienst van Rusland (GRU) zou werken.
De landen laten weten overtuigd te zijn van de uitkomst van het Britse onderzoek.
Premier Theresa May maakte eerder deze week bekend de schuld van de aanslag in de Engelse plaats Salisbury bij de militaire inlichtingendienst van Rusland te leggen. De twee verdachten die zijn aangewezen, zouden hier werken.
Het gaat om de Russen Alexander Petrov en Ruslan Boshirov. Ze zouden in maart van dit jaar de 66-jarige Skripal en diens 33-jarige dochter Yulia hebben willen vermoorden.
De verdachten zijn volgens het VK werkzaam als officier bij de Russische militaire inlichtingendienst (GRU). Volgens May was de vergiftiging van de Russische oud-spion en zijn dochter met het zenuwgas novichok "een zorgvuldig uitgevoerde operatie met toestemming van bovenaf".

Moordaanslag op Russische ex-spion: Een overzicht
VS legde eerder al sancties op aan Rusland
De Amerikaanse regering legde eerder al sancties op aan Rusland vanwege de verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op het leven van de Srkipals. Zo werd eind vorige maand bijvoorbeeld de export van bepaalde elektronica naar het land beperkt.
Rusland heeft altijd ontkend betrokken te zijn geweest bij de aanslag. De affaire tussen de verschillende landen begon al kort na de aanslag met een politiek steekspel: zo werden Russische diplomaten uitgezet door onder meer de VS, het VK en Duitsland, maar ook door bijvoorbeeld Polen en Italië. Hierop zette Rusland een gelijk aantal diplomaten uit het land.
Britse vrouw overleed na aanraking met bij aanslag gebruikt zenuwgas
Een Brits stel kwam eind juni ook in aanraking met hetzelfde zenuwgas dat was gebruikt bij de aanslag op de Skripals. De 44-jarige Dawn Sturgess is hierbij overleden. Charlie Rowley, haar partner, overleefde het incident.
De politie denkt dat de Britten het gif mogelijk hebben gevonden in een parfumfles. Sturgess zou het direct op haar huid hebben gespoten.
Dat flesje kan ook gebruikt zijn bij de aanslag op de Skripals, stelde de politie eerder.