Deense onderzoekers hebben donderdag het wrak gevonden van een Duits troepentransportschip dat tijdens de Tweede Wereldoorlog gezonken is.

Het gaat om het wrak van de Pionier, die in september 1940 na een torpedo-inslag in de golven van het Skagerak, het water tussen het noordelijkste puntje van Denemarken en het zuidelijkste puntje van Noorwegen, verdween.

De overblijfselen van het vaartuig werden gevonden op een diepte van 177 meter, bijna 25 kilometer voor de kust van Skagen, in de economische zone van Zweden. Het lag daarmee veel oostelijker dan was aangenomen.

Het schip was met 823 personen aan boord onderweg van Frederikshavn in Denemarken naar Frederikstad in Noorwegen toen het door een torpedo werd getroffen. Die was afgevuurd door de onderzeeër Sturgeon van de Britse marine.

338 mensen kwamen om het leven toen het schip zonk. Van de overledenen zijn er 245 in een massagraf in Frederikshavn begraven. De resterende slachtoffers zijn nooit teruggevonden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!