Ethiopië heeft de ambassade in Eritrea na twintig jaar heropend. De landen tekenden in juli een wapenstilstand na een twintigjarig conflict.

De Ethiopische premier Abiy Ahmed en de Eritrese president Isaias Afwerki hebben donderdagochtend samen de ambassade heropend.

De landen hebben sinds het vredesakkoord in juli de banden snel aangehaald. Kort na het tekenen werden onder meer de lijnvluchten tussen de landen hervat.

De ontspanning is een gevolg van een koerswijziging in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië. Het Ethiopische bewind schaarde zich de afgelopen maand alsnog achter een vredesakkoord uit 2000 en een grens die het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag twee jaar later vastlegde. Dat werd tot voor kort niet door Ethiopië erkend en zo bleef de oorlogstoestand bestaan.

De Eritrese ambassade in Ethiopië werd in juli alweer geopend. Het was hetzelfde gebouw dat twintig jaar geleden werd verlaten door het ambassadepersoneel. In de afgelopen twintig jaar was er niemand in het gebouw geweest, waardoor het er nog precies hetzelfde uitzag als in 1998.

Grensconflict zorgde voor oorlog tussen buurlanden

Van 1998 tot 2000 woedde er oorlog tussen de twee landen, wat tienduizenden mensenlevens kostte. Vijf jaar nadat Eritrea onafhankelijk was geworden van Ethiopië, brak die oorlog uit. Het ging hier voornamelijk om een grensconflict.

Zo werd er gevochten om de plaats Badme. Omdat dit plaatsje geen ogenschijnlijk grote waarde had - zo was er bijvoorbeeld geen olieveld te vinden - werd het conflict omschreven als "twee kale mannen die vechten om een kam".

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!