Seks tussen mensen van hetzelfde geslacht is niet langer illegaal in India, zo heeft de hoogste rechtbank van het Aziatische land donderdag besloten.

De uitspraak vernietigt een eerdere uitspraak uit 2013, die een wet uit de Britse koloniale tijd in stand hield. In die wet stond seks tussen twee mensen van hetzelfde geslacht te boek als 'onnatuurlijk vergrijp', meldt de BBC. Daar stonden straffen tot tien jaar cel op.

"Het criminaliseren van geslachtsgemeenschap is irrationeel, arbitrair en overduidelijk ongrondwettig", zei rechter Dipak Misra tijdens het voorlezen van het vonnis.

Indiërs vieren dat ze seks mogen hebben met zelfde geslacht
35
Indiërs vieren dat ze seks mogen hebben met zelfde geslacht

Activisten die buiten het gebouw van het Hooggerechtshof op de uitspraak wachtten, reageerden met gejuich en vreugdetranen op de uitspraak.

In de afgelopen jaren werd de campagne om seks tussen twee mensen van hetzelfde geslacht te decriminaliseren steeds beter zichtbaar in de doorgaans conservatieve Indiase samenleving.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!