Israël sluit zijn ambassade in Paraguay, omdat Paraguay zijn ambassade in Israël weer van Jeruzalem naar Tel Aviv terug verhuist.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn ministerie van Buitenlandse Zaken opdracht gegeven de diplomatieke post in Asunción te sluiten, zo maakte het departement donderdag bekend.

Het Zuid-Amerikaanse land verhuisde in mei de ambassade naar Jeruzalem onder gezag van president Horacio Cartes. Het was na de Verenigde Staten en Guatemala het derde land dat de omstreden stap zette.

De regering van de nieuwe president Mario Abdo Benítez draaide dat besluit terug, omdat hij het onverstandig vindt. Op het moment dat Cartes besloot de ambassade te verplaatsen, had Abdo al kritiek.

Voor de internationale gemeenschap, inclusief de Palestijnse gebieden, speelt Jeruzalem een sleutelrol bij het bereiken van vrede tussen Israëli's en Palestijnen. Het Arabische oosten van de stad zou de hoofdstad van Palestina moeten worden, maar Israël heeft Oost-Jeruzalem veroverd en bezet.

Sinds 1980 noemt Israël de hele stad de eigen hoofdstad. De internationale gemeenschap erkent dat niet, omdat het vrede blokkeert. Daarom zijn er praktisch geen ambassades in Jeruzalem. Nederland verhuisde in 1980 de ambassade naar Tel Aviv.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!