Fred Guttenberg, de vader van een Amerikaanse scholier die werd doodgeschoten op de school in Parkland, heeft de excuses van het Witte Huis geweigerd. Brett Kavanaugh, de rechter die president Donald Trump in het Hooggerechtshof wil aanstellen, negeerde Guttenberg na een van zijn hoorzittingen.

Dat zegt Guttenberg in een interview met The Guardian.

De vader, die zich na de dood van zijn dochter Jaime heeft ontpopt tot een van de gezichten van het protest voor strengere wapenwetten, wilde Kavanaugh dinsdag de hand schudden. Het moment waarop de rechter zijn blik afwendde en Guttenberg ontweek werd door veel media overgenomen en online veelvuldig gedeeld.

Guttenberg wilde naar eigen zeggen Kavanaugh de hand schudden om hem duidelijk te maken dat het niet strenger maken van de wapenwetten consequenties heeft voor gewone Amerikanen.

Witte Huis zegt dat Kavanaugh weg werd getrokken door beveiligers

Kavanaugh is fervent tegenstander van strengere wetten; zijn campagne wordt deels gefinancierd door de wapenlobbyclub NRA. Op de school in Parkland richtte een oud-leerling half februari een bloedbad aan.

Volgens een officiële verklaring van het Witte Huis zou Kavanaugh niet in de gelegenheid zijn geweest om Guttenberg de hand te schudden, omdat beveiligers hem weg trokken. Dat is echter niet te zien op alle foto's en video's die van het moment gemaakt zijn.

Democraten proberen aanstelling Kavanaugh te voorkomen

De Democraten proberen tijdens de hoorzittingen te voorkomen dat Kavanaugh als nieuwe rechter in het Hooggerechtshof aangesteld kan worden. Het hoogste gerechtelijke orgaan van de VS telt negen rechters; met de aanstelling van Kavanaugh zal een meerderheid van de rechters conservatief zijn.

Dat kan verregaande consequenties hebben voor wetgeving op het gebied van controversiële onderwerpen als abortus en het homohuwelijk. Rechters worden voor het leven aangesteld.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!