De Catalaanse leider Quim Torra heeft de campagne om zijn regio van Spanje af te scheiden nieuw leven ingeblazen.

Torra riep de centrale regering in Madrid op toestemming voor een onafhankelijkheidsreferendum te geven en wees een stembusgang die slechts een grotere autonomie oplevert af.

Torra presenteerde zijn separatistische routeboek dinsdagavond tijdens een lezing getiteld Ons Moment. Vijf maanden geleden werd hij gekozen als premier van Catalonië, als opvolger van Carles Puigdemont. Die vluchtte vorig jaar naar België nadat Madrid hem uit zijn functie had ontheven.

De Spaanse socialist Pedro Sánchez slaat als minister-president ten aanzien van Catalonië een gematigdere toon aan dan zijn conservatieve voorganger Mariano Rajoy. Een volksraadpleging over verzelfstandiging ziet hij echter niet zitten. Torra drong daar wel op aan, maar zei dat er dit keer goedkeuring van de staat moet komen.

Vorig jaar oktober werd het referendum ondanks een verbod toch gehouden, wat tot chaos leidde. Een meerderheid was voor afsplitsing, maar de opkomst was laag. Puigdemont riep de onafhankelijkheid uit, waardoor Madrid zich genoodzaakt zag de bewindvoering over te nemen.