De militante groeperingen die elkaar al meer dan een week in en rond de Libische hoofdstad Tripoli bestoken, hebben besloten de wapens voorlopig neer te leggen.

Dit zegt de leiding van de VN-missie in het Noord-Afrikaanse land dinsdag. Wat er precies is afgesproken, is niet bekendgemaakt.  

''Er is vandaag overeenstemming bereikt over een staakt-het-vuren én er is een akkoord ondertekend om alle vijandelijkheden te beëindigen'', klinkt de verklaring. Het is nog niet duidelijk hoe de afspraken zullen worden uitgevoerd.

In de hoofdstad werd zondag de noodtoestand uitgeroepen. Vorige week braken meermaals gevechten uit tussen rivaliserende milities, waarbij tientallen doden zijn gevallen.

Migranten vluchtten vanwege gevechten

Eerder op dinsdag werd er nog hevig gevochten. Honderden migranten die in een opvangcentrum in de buurt van het vliegveld zaten, hebben volgens een hulpverlener uit angst de benen genomen.

Mogelijk gaat het in totaal om 1800 mensen die een goed heenkomen hebben gezocht. Videobeelden op de sociale media zouden dat verhaal ondersteunen. Een woordvoerder van het Libische ministerie van Immigratie ontkende dat het kamp is leeggelopen.

Zaterdag maakten zo'n vierhonderd gedetineerden gebruik van de heersende chaos. Ze forceerden, nadat de bewakers ervandoor waren gegaan, de deuren van de gevangenis in het zuiden van de stad en verdwenen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!