De tyfoon Jebi is iets na 12.00 uur 's middags lokale tijd (5.00 uur Nederlandse tijd) aan land gekomen op het eiland Shikoku in het westen van Japan. De storm heeft het openbare leven in een groot deel van het land helemaal platgelegd. 

De tyfoon heeft aan zeker een inwoner in Japan het leven gekost. Dat gebeurde doordat een pakhuis in de provincie Shiga instortte. Vijf anderen raakten gewond. 

Verwacht wordt dat de storm verder trekt richting de regio's Nara en Osaka, die ten noorden van Shikoku liggen. Osaka is de tweede stad van Japan.

Jebi is een van de zwaarste stormen dit seizoen en mogelijk de krachtigste storm die het land in de afgelopen 25 jaar heeft geteisterd.

Bijna alle treinen in de regio rijden niet meer, meer dan zevenhonderd vluchten zijn geannuleerd en ongeveer een miljoen mensen hebben het advies gekregen om uit hun huis te vertrekken. Evacuaties zijn niet verplicht in Japan.

Ook het supersnelle treinverkeer tussen Tokio en Hiroshima werd stilgelegd. Ongeveer 177.000 gezinnen kwamen zonder stroom te zitten.

Tyfoon blaast schip tegen brug bij grote luchthaven Japan
61
Tyfoon blaast schip tegen brug bij grote luchthaven Japan

Meerdere malen getroffen door noodweer

De Japanse autoriteiten waarschuwden voor hevige windvlagen, grote hoeveelheden regen, hoge golven en modderstromen. Op beelden op internet waren vrachtwagens die werden omgeblazen te zien.

Japan is sinds juni meerdere malen door heftig noodweer getroffen. In de regio Hiroshima kwamen eerder al meer dan tweehonderd mensen om het leven door een tyfoon. Daarna werd het hele land getroffen door een ernstige hittegolf, maar tegelijkertijd kwamen ook meerdere tyfoons aan land.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!