In India zijn ten minste negen doden gevallen door de rattenziekte. Mogelijk loopt dit nog aantal nog op naar veertig. Deze bacteriële ziekte kon zich snel verspreiden nadat deze maand een van de ergste overstromingen plaatsvond in honderd jaar tijd.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid staat het officiële dodental nog op negen, maar kan dit snel oplopen naar ten minste veertig. Lokale media spraken alleen op maandag al van drie doden door leptospirose, in de volksmond ook wel de rattenziekte genoemd.

Symptomen van deze ziekte zijn onder meer koorts en spierpijn. Het wordt overgedragen door de urine van ratten of andere dieren in oppervlaktewater. 

India kampte in de maand augustus met hevige regenval, met ernstige overstromingen tot gevolg. Honderden mensen vonden de dood. De schade loopt in de miljarden euro's.

Niet iedereen neemt medicatie

De rattenziekte is gemakkelijk te bestrijden met antibiotica. Het Indiase ministerie van Volksgezondheid is vorige maand al begonnen met het uitdelen van medicatie, maar het lukt ze niet iedereen te bereiken.

De drie doden van maandag hadden geen medicatie genomen, zegt de Indiase minister van Volksgezondheid.

Mohammed Javeed, specialist in een privéziekenhuis in Kerale, waar de overstromingen het hevigst waren, zag de afgelopen week alleen al dertig doden. Volgens hem komt de ziekte elk jaar voor tijdens de moesson. Vooral boeren lopen kans geïnfecteerd te raken, met name als ze wondjes of sneetjes hebben.

Het zorgwekkende is dat dit jaar de slachtoffers ook andere symptomen hebben, zegt Javeed. "En de ziekte verspreidt zich deze keer heel snel. De recente doden wijzen erop dat de kans op een epidemie zeker aanwezig is."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!