In het gebouw van het Nationaal Museum van Brazilië is zondagmiddag lokale tijd een brand uitgebroken. Het museum, dat in Rio de Janeiro gevestigd is, was niet open voor bezoekers toen het vuur ontstond.

De brand heeft zich door het hele pand verspreid. Het is niet bekend of er gewonden zijn gevallen. Ook is de oorzaak van de brand nog niet bekend.

Hoe groot de schade is, kan nog niet worden gezegd. Volgens lokale media is een groot deel van de twintig miljoen objecten verwoest of beschadigd.

Het gebouw telt meerdere verdiepingen en is in 1818 gebouwd. Eerder werd het gebruikt als paleis van de Portugese koninklijke familie en later behoorde het toe aan de Braziliaanse keizerlijke familie.

Het Nationaal museum, dat het oudste museum van Brazilië is, vierde eerder dit jaar het tweehonderdjarig bestaan. Het is een van de grootste musea van natuurhistorie en antropologie in Amerika.

Vlammen slaan uit Nationaal Museum van Brazilië
40
Vlammen slaan uit Nationaal Museum van Brazilië

'Een trieste dag voor alle Brazilianen'

In het museum wordt een aantal stukken van onschatbare waarde tentoongesteld, zoals de oudste menselijke fossielen die gevonden zijn in Brazilië. Het museum heeft een geologische, botanische, paleontologische en archeologische collectie. Daarnaast beschikt het ook over Egyptische mummies, Griekse beelden en Etruskische objecten.

De Braziliaanse president Michel Temer noemt het "een trieste dag voor alle Brazilianen. De waarde van onze geschiedenis kan niet worden afgemeten aan de schade aan het gebouw", aldus Temer. ''Het is een tragedie voor de cultuur in Brazilië", liet de directeur van het Historisch Museum aan de zender GloboNews weten.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

(Foto: ANP)