Tienduizenden mensen waren zondag aanwezig bij de uitvaart van de Oost-Oekraïense pro-Russische separatistenleider Alexander Zakharchenko. De 42-jarige man kwam vrijdag bij een bomaanslag om het leven.

Zakharchenko is in de opstandige regio Donbass de belangrijkste figuur in het pro-Russische kamp die sinds het uitbreken van de burgeroorlog in 2014 is gedood, aldus BBC News.

Het Kremlin heeft verontwaardigd gereageerd op de moord. Er werd al snel verklaard dat de regering van Oekraïne achter de aanslag op Zakharchenko zit. De Russen stellen dat verder praten over het conflict geen zin heeft.

Het was niet de eerst bomaanslag waar Zakharchenko het doelwit van was. Hij overleefde er een in augustus 2014. Bij de aanslag van vrijdag kwam ook zijn lijfwacht om het leven. 

Oorlog ontstaan na afzetten van president

De oorlog in Oost-Oekraïne is een gevolg van het afzetten van de pro-Russische president Viktor Yanukovych begin 2014. De in 2010 gekozen Yanukovych komt uit de regio Donbass. Hij werd in februari 2014 tijdens hevige onlusten afgezet en vluchtte naar Rusland.

Veel Oekraïners die zich door hun taal, cultuur of inkomen nauw verwant voelen met Rusland, zien zijn afzetting als een uiterst rechtse staatsgreep.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!