Duizenden mensen in de stad Duitse Chemnitz zijn zaterdagmiddag wederom de straat op gegaan. Aanleiding is de discussie die is ontstaan over het Duitse migratiebeleid na de steekpartij vorige week, waarbij een Duitse Cubaan werd doodgestoken. De hoofdverdachte is van Iraakse komaf. 

Volgens Die Welt zijn er zo'n 4.500 aanhangers van de rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD), de antimigratiebeweging Pegida en de populistische burgerbeweging Pro Chemnitz naar de georganiseerde stille tocht gekomen.

Voor de linkse demonstratie waren eerder op de dag zo'n 3.500 mensen de straat op gegaan.

De stille tocht van onder meer de AfD werd in de loop van de avond onder luid protest beëindigd door de politie. In sommige delen van de stad moest de politie eerder al ingrijpen. Op Twitter spreekt de politie van een "soms gespannen sfeer". 

Veel politie bij demonstraties in Duitse stad Chemnitz
38
Veel politie bij demonstraties in Duitse stad Chemnitz

Politie en demonstranten tegenover elkaar

Later op de avond, toen de demonstratie al voorbij was, bleven tientallen politieagenten en veel demonstranten gespannen tegenover elkaar staan.

Volgens de politie probeerden tegendemonstranten naar de stille tocht te komen. Dat leidde in sommige gevallen tot confrontaties. Negen mensen zijn gewond geraakt, zo meldde de politie zaterdagavond. Hoe ze eraan toe zijn is niet bekend.

Zeker 25 strafbare feiten zijn door de politie geconstateerd. Het betreft onder meer het toebrengen van letsel en het dragen van verboden symbolen. Iets verder van de demonstraties vandaan is een twintigjarige Afghaan aangevallen door vier gemaskerde mannen. Door de klappen liep de man lichte verwondingen op.

De dodelijke steekpartij begin vorige week zorgt al dagen voor rumoer in de stad. Zondag werden buitenlanders in de stad aangevallen en afgelopen week waren er diverse demonstraties door rechtse en linkse groeperingen en waren er rellen.