De voormalige president van Brazilië Luiz Inácio Lula da Silva mag niet meedoen met de presidentsverkiezingen in oktober. Het electoraal hof in Brazilië heeft daartoe besloten vanwege Lula's veroordeling voor corruptie. 

De advocaten van Lula hebben al gezegd in beroep te gaan.

De linkse oud-president zit sinds april dit jaar in de gevangenis. Hij kreeg twaalf jaar cel vanwege een corruptiezaak. Desondanks besloot de Arbeiderspartij de 72-jarige Lula naar voren te schuiven als presidentskandidaat. Vooraf was de verwachting al dat de rechter de kandidatuur zou verbieden.

Lula was president van 2003 tot 2010. In die jaren voerde hij een sociaal beleid dat talrijke Brazilianen uit de armoede haalde. Hij is daarom nog steeds populair en stond in de peilingen op voorsprong.

Zijn running mate Fernando Haddad, oud-burgemeester van São Paulo, wordt nu waarschijnlijk de presidentskandidaat van de Arbeiderspartij.

De corruptiezaak rond Lula wordt de 'tríplex-zaak' genoemd. De oud-president nam als gift van een bouwonderneming een appartement aan de kust van de deelstaat São Paulo aan. Het dure appartement was feitelijk smeergeld van de onderneming die opdrachten van de overheid wilde.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!