De Verenigde Staten betalen niet langer mee aan het VN-agentschap dat Palestijnse vluchtelingen helpt. Volgens zegsvrouw Heather Nauert van het ministerie van Buitenlandse Zaken is de VN-organisatie UNRWA een ''onherstelbare gebrekkige organisatie''.

De VS wijst er vooral op dat het groeiende aantal mensen dat UNRWA bijstaat ''onhoudbaar'' is en vindt dat de organisatie zich al jaren in een ''crisismode'' bevindt.

De bekendmaking komt een week nadat de VS aankondigde om ook al 200 miljoen dollar (omgerekend zo'n 172 miljoen euro) te korten op hulpprojecten voor de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook.

Een woordvoerder van UNRWA vindt het besluit ''bijzonder spijtig en teleurstellend''. ''We verwerpen in de sterkst mogelijke bewoordingen de kritiek dat de UNRWA-scholen, -gezondheidscentra en -noodhulpprogramma's 'onherstelbaar gebrekkig' zijn''.

De organisatie biedt hulp aan zo'n vijf miljoen Palestijnse vluchtelingen in kampen in de regio. De woordvoerder van de Palestijnse president Mahmoud Abbas sprak van een ''aanval op het Palestijnse volk''.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!