Een 47-jarige Amsterdammer is sinds 20 augustus vermist in Noorwegen. Hij werd voor het laatst gezien in de plaats Bodö. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is op de hoogte van de vermissing, aldus een woordvoerder vrijdag.

Volgens een vriendin van de man was hij twee weken op vakantie in Noorwegen. ''Hij zou op 22 augustus terugkomen naar Nederland, had een ticket voor die dag teruggeboekt. Maar inmiddels heeft hij diverse werk- en privéafspraken gemist."

Volgens haar is bekend dat de man op de dag van zijn vermissing heeft uitgecheckt uit een hotel in Bodö, een plaats in het noorden van het land. ''Verder zijn er alleen vermoedens over wat er gebeurd is'', zegt de vriendin. ''We vermoeden dat hij daar in de regio is gaan hiken. Het is een bekende hikingspot, met heel ruig terrein. In het verleden heeft hij daar ook veel gewandeld."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken staat in contact met de lokale autoriteiten, die volgens de woordvoerder de opsporing van de man in handen hebben. Ook is er contact met de familie.

De vriendin zegt dat vrienden, collega's en familie heel erg bezorgd zijn. ''Zaterdag reist een vriend van hem af naar Bodö om te helpen zoeken."

De man woont en werkt in Amsterdam. Hij is cybersecurityspecialist.