De leider van de separatisten in Oost-Oekraïne, Alexander Zakharchenko, is volgens lokale media waarschijnlijk door een aanslag om het leven gekomen.

De leider is gedood door een explosie in een horecagelegenheid in de stad Donetsk, waar hij de Volksrepubliek Donetsk leidde. De door Rusland gesteunde separatisten hebben zijn dood bevestigd.

De 42-jarige Zakharchenko, ooit elektriciën in een kolenmijn, leidde de separatisten sinds augustus 2014.

Door de explosie in het café annex restaurant raakten drie anderen gewond. Onder hen is de minister van Financiën van de regio, Alexander Timofeev.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde al snel dat het alle reden had om te geloven dat de regering van Oekraïne achter de moord op de rebellenleider zit.

Volgens woordvoerder Maria Zakharova toont de dood van de separatistenleider aan dat Kiev heeft besloten een "bloedig gevecht" aan te gaan en niet naar vrede streeft.

Regering Oekraïne ontkent betrokkenheid

De regering van Oekraïne ontkent elke betrokkenheid. Volgens de Oekraïense veiligheidsdienst is de dood van Zakharchenko het gevolg van een conflict tussen "terroristen en hun Russische sponsors".

De theorie dat het om een intern conflict zou gaan, is niet geheel uit de lucht gegrepen. In het verleden zijn verschillende separatistenleiders de regio ontvlucht. Ze zeiden voor hun leven te vrezen, omdat hun kameraden zich tegen hen gekeerd hadden.