Gerrit Schotte, de oud-premier van Curaçao, moet 1.844.190 Antilliaanse gulden (bijna 1 miljoen euro) betalen. Als hij niet of niet op tijd betaalt, moet hij drie jaar de cel in. Die uitspraak in een zogeheten ontnemingszaak is een gevolg van de zaak-Babel.

In die zaak werd Schotte vorig jaar in hoger beroep veroordeeld voor het aannemen van steekpenningen, valsheid in geschrifte en het witwassen van geld.

Schotte kreeg drie jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De ontnemingszaak is gestart omdat het Openbaar Ministerie het geld, en ook meer oneigenlijk verkregen geld, terug wilde vorderen.

Het OM had ook geëist dat Cicely van der Dijs, de levenspartner van Schotte, meer dan 100.000 euro terugbetaalt. De rechter sprak haar echter vrij van die vordering.

Schotte is nog steeds op vrije voeten. Met de Babel-zaak is hij vorig jaar naar de Hoge Raad gestapt. Die moet nog uitspraak doen. Tot die tijd is hij vrij man.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!