De Zuid-Soedanese rebellenleider Riek Machar heeft donderdag alsnog zijn handtekening onder de nieuwste versie van het vredesakkoord gezet. Al-Dirdiri Mohamed, de minister van Buitenlandse Zaken van buurland Soedan, zei dat de vredesonderhandelingen daarmee succesvol afgerond zijn.

Eerder deze week weigerde Machar het akkoord nog van een krabbel te voorzien. Zijn oppositiepartij en een andere groepering eisten meer garanties. De partijen hebben nu een wapenstilstand afgesproken en vastgelegd dat er een overgangsregering komt, waarin Machar wederom als vicepresident benoemd zal worden.

In Zuid-Soedan woedde de afgelopen vijf jaar een bloedige burgeroorlog. Meerdere malen werden vredesakkoorden gemeld en wapenstilstanden afgesloten. Begin deze maand werd een doorbraak bereikt nadat alle partijen een staakt-het-vuren hadden getekend.

Zuid-Soedan bestaat als land pas sinds 2011, toen het zich losmaakte van Soedan. De gewelddadigheden begonnen twee jaar later, door een conflict tussen president Salva Kiir en zijn toenmalige vicepresident Machar. Zij behoren tot verschillende stammen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!