Een kleine duizend mensen zijn donderdagavond in het Duitse Chemnitz de straat op gegaan voor een demonstratie van de rechts-populistische beweging Pro Chemnitz.

De aanleiding daarvoor is de dodelijke steekpartij van zaterdag waarbij een 35-jarige Duitser om het leven kwam. Een 23-jarige Syriër en een 22-jarige Irakees werden als verdachten gearresteerd.

Het incident zorgt al dagen voor rumoer in de stad. Zondag werden buitenlanders in de stad aangevallen. Maandag waren er diverse demonstraties van rechtse en linkse groeperingen en waren er rellen.

De politie, die inmiddels hulp van politie uit andere deelstaten en van het landelijke korps gekregen heeft, noemde de situatie donderdag ontspannen. Diverse organisaties willen de komende dagen gaan demonstreren.

Duitse politie grijpt in bij protest na dodelijke steekpartij
30
Duitse politie grijpt in bij protest na dodelijke steekpartij

Medewerker geschorst vanwege lekken arrestatiebevel

Justitie heeft inmiddels een medewerker geschorst die het officiële arrestatiebevel tegen een verdachte van de steekpartij gelekt zou hebben. Die zaak zorgde, na de eerdere commotie over de steekpartij, voor nog meer opschudding in Duitsland.

Het gewraakte arrestatiebevel kwam via rechts-extremistische kringen op internet terecht en werd daarna veel gedeeld. In het arrestatiebevel stonden details over de steekpartij en het adres van een van de verdachten. Justitie werd door de zaak in verlegenheid gebracht.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!