Een voormalig politieagent in Texas heeft vijftien jaar cel gekregen wegens het doodschieten van een ongewapende zwarte tiener. Hij is door de rechtbank schuldig bevonden aan moord.

De inmiddels 38-jarige agent Roy Oliver schoot in een voorstad van Dallas vorig jaar op een auto die hij met een collega wilde stoppen. Hij raakte daarbij een van de inzittenden, de vijftienjarige Jordan Edwards, die overleed.

De jury oordeelde dinsdag al dat de agent daarmee een moord pleegde. Een veroordeling van een agent voor het doodschieten van een onbewapende burger komt zelden voor in de Verenigde Staten.

De dood van Edwards ontketende een felle discussie in het land over mogelijk racistische motieven van agenten bij het schieten op verdachten die een donkere huidskleur hebben.

Olivers advocaten hebben betoogd dat de agent schoot omdat hij meende dat het leven van zijn partner in gevaar was. Hij schoot vijf keer op de auto die wegreed. Ze gaan in beroep tegen het vonnis.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!