De ex-premier van Schotland Alex Salmond heeft zijn lidmaatschap van de Schotse Nationale Partij (SNP) opgezegd vanwege beschuldigingen van seksueel wangedrag.

Salmond ontkent de aantijgingen, maar zegt te willen voorkomen dat zijn partij lijdt onder de ophef.

"Ik ben niet de politiek ingegaan om aanvallen van de oppositie op de Scottish National Party (SNP) te faciliteren", zegt Salmond. "Ik heb mijn ontslag ingediend om de oppositie deze aanvalsmogelijkheid te ontnemen." 

De oud-premier wil zich weer aanmelden bij de SNP als hij zijn naam heeft kunnen zuiveren.

De Schotse regering zei vorige week dat in januari twee klachten zijn binnengekomen over het gedrag van Salmond. De huidige premier en leider van de SNP Nicola Sturgeon kwam daarop vanuit de oppositie onder druk te staan. Salmond wilde verdeeldheid in de partij voor zijn en besloot zelf op te stappen.

De oud-premier wordt gezien als de drijvende kracht achter het Schotse onafhankelijkheidsreferendum van 2014. De Schotse kiezers besloten toen bij het Verenigd Koninkrijk te blijven. Salmond stapte na de volksraadpleging op als premier en verlaat nu dus ook zijn partij.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!