De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdagavond lokale tijd in een verklaring laten weten dat de legeroefeningen met Zuid-Korea en Japan niet worden hervat. Hij wil niet op die manier drukzetten op Noord-Korea.

"Noord-Korea wordt onder druk gezet door China vanwege de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China", aldus Trump in een verklaring die hij deelde op Twitter. "Ik zie de band tussen mij en Kim Jong-un echter nog steeds als goed en warm. Daarom gaan wij geen enorme bedragen uitgeven aan oorlogsspelletjes."

Trump laat wel weten teleurgesteld te zijn in de steun die China aan Noord-Korea geeft. "China zet het land onder druk, maar levert ook veel goederen, zoals brandstof en geld. Dat helpt niet." In de verklaring staat nog wel dat de band tussen de Chinese leider Xi Jinping en Trump ondanks de handelsoorlog onverminderd goed is.

Mocht de VS toch besluiten om de legeroefeningen te hervatten, dan worden deze "groter dan ooit tevoren", staat in de verklaring. 

Eerder deze week maakte de Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis bekend dat de oefeningen wel worden hervat. Een bezoek van de minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo aan Noord-Korea werd ook afgezegd. 

Noord-Korea houdt zich volgens de Amerikanen niet aan de afspraken die zijn gemaakt tijdens het overleg tussen Kim en Trump in juni. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!