Duitsland heeft Namibië de stoffelijke resten teruggeven van 27 mensen die werden gedood in de koloniale periode. Geroofde lichaamsdelen waren destijds meegenomen uit het Afrikaanse land om te worden gebruikt bij zogenoemde 'rassenonderzoeken'.

Duitsland maakte van 1884 tot 1915 de dienst uit in 'Duits-Zuidwest-Afrika', het hedendaagse Namibië. Tijdens die koloniale overheersing zijn tienduizenden leden van de Herero- en Namavolken vermoord. Het wordt ook wel de eerste genocide van de twintigste eeuw genoemd. 

Duitse instellingen hebben sinds 2011 al diverse malen lichaamsdelen teruggegeven. Een Namibische delegatie reisde naar Duitsland om geroofde stoffelijke resten, waaronder negentien schedels, in ontvangst te nemen.

''Deze schedels vertellen het verhaal van het brute, goddeloze koloniale verleden en de onderdrukking van het Namibische volk'', zei de Namibische geestelijke Ernst Gamxamub bij de ceremonie in Berlijn. ''Ze zeggen: dit nooit meer.''

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!