Meer dan 50.000 mensen hebben hun huis verlaten in centraal Myanmar nadat woensdag rond 5.30 uur lokale tijd een dam doorbrak. Naast dorpen die volliepen, werd ook een snelweg in de buurt gesloten. Voor zover bekend zijn er geen doden gevallen.

De overstroming vond plaats in de kleine plaats Swar, in het midden van Myanmar. Uit angst voor het opkomende waterpeil besloten ook inwoners van nabijgelegen dorpen hun huis te verlaten.

Volgens een functionaris van de lokale crisisraad, die anoniem wil blijven, zijn er in totaal zo'n twaalfduizend huishoudens direct of indirect getroffen. Dat zou gaan om 54.000 personen.

De dam zou juist eerder deze week zijn geinspecteerd en goedgekeurd, ondanks eerdere zorgen van inwoners over het hoge waterpeil. Een golf van zo'n tweeënhalve meter hoog overspoelde het eerste dorp, waarna het nog twee dorpen onder water zette.

Volgens lokale autoriteiten raakten drie mensen vermist, waarvan een levend is teruggevonden. Ze hebben goede hoop ook de andere twee vermisten nog in goede gezondheid aan te treffen.

Honderdduizend vluchtelingen door eerdere overstromingen

De heftige moesson in Myanmar zorgde eerder voor overstromingen. Alleen in de maand juli kostte dat alleen al aan elf mensen het leven en zorgden ervoor dat honderdduizenden mensen hun huis moesten verlaten.

De regering in Myanmar staat sommige damprojecten toe in de hoop daarmee het elektriciteitsprobleem op te lossen, maar de impact op het milieu en de omgeving maakt dergelijke projecten controversieel.