De rechter in Maleisië wil meer getuigen horen in de zaak over de dood van het Nederlandse model Ivana Smit, zo meldt de advocaat van de nabestaanden, Sébas Diekstra. De al weken durende procedure zou woensdag worden afgerond, maar de zaak gaat vanaf half september verder.

De rechtbank in Kuala Lumpur wil dan de chef van de Maleisische patholoog als getuige horen, evenals de onderzoeksleider. Volgens Diekstra balen de nabestaanden van het lange uitstel.

De chef-patholoog was destijds bij de autopsie van Smit aanwezig. Hij is de baas van de relatief onervaren patholoog die maandag haar verklaringen over haar onderzoek introk. Zij had gezegd dat Smit nog enkele minuten geleefd moet hebben na haar val van het balkon.

Chef moet eerst terugkeren van pelgrimstocht naar Mekka

Een Nederlandse patholoog denkt echter dat Smit al dood was voordat ze viel. Het uitstel duurt zo lang, omdat de chef dan pas terug is van de pelgrimstocht naar Mekka.

Ook de onderzoeksleider moet getuigen. Hij is verantwoordelijk voor het gehele onderzoek. Dinsdag zei een forensisch rechercheur dat het balkon pas een week na de val is onderzocht. Diekstra vindt dat onvoorstelbaar.

De man zei in het verhoor verder dat hij alleen maar "zichtbare sporen" onderzocht heeft. Hij erkende dat hij sporen gemist kan hebben en wilde niet antwoorden op de vraag of hij zich aan de richtlijnen heeft gehouden.

Amerikaans echtpaar kwam niet opdagen voor verhoor

De rechtbank verhoorde sinds 8 augustus tal van betrokkenen om te achterhalen of de dood van de achttienjarige Nederlandse al dan niet een misdrijf is. Onder anderen familieleden, rechercheurs en pathologen kwamen aan het woord.

Het Amerikaanse echtpaar met wie Smit de fatale avond was gaan stappen en met wie ze mee naar huis is gegaan, kwam niet opdagen voor verhoor.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!