De politie in het Oost-Duitse Chemnitz doet onderzoek naar tien mensen die tijdens demonstraties en rellen van de afgelopen dagen de Hitlergroet hebben laten zien.


 

De politie meldt dinsdag dat er nog geen arrestaties zijn verricht.

Maandag raakten zeker zes mensen gewond toen duizenden aanhangers van linkse en rechtse bewegingen de straat op gingen. Vier van de gewonden waren deelnemers aan een demonstratie van de populistische beweging Pro Chemnitz, die volgens de politie door vijftien tot twintig anderen werden aangevallen.

Aan de protesten deden duizenden mensen mee. Demonstranten gooiden met vuurwerk en andere voorwerpen.

Deelnemers aan de protesten spraken van een agressieve sfeer. De politie zette een waterkanon in, omdat sommige demonstranten probeerden een rij van agenten te doorbreken.

Nationalistische betogers gingen zondag al de straat op

Aanleiding voor de demonstraties waren aanvallen zondag op buitenlanders in reactie op het doodsteken van een 35-jarige Duitser. Twee verdachten uit Syrië en Irak zijn daarvoor aangehouden.

Nationalistische betogers gingen zondag de straat op als reactie op de dood van de Duitser. Rechtse hooligans wilden ''laten zien wie het in de stad voor het zeggen heeft''. Zij hadden het gemunt op buitenlanders.

Politiek in Duitsland veroordeelt onlusten

Duitse politici veroordeelden de onlusten sterk. ''In Duitsland is geen ruimte voor het recht in eigen hand nemen, voor groepen die op straat haat willen verspreiden, voor intolerantie en voor extremisme'', aldus een woordvoerder van de regering.

De rechts-populistusche beweging AfD demonstreerde ook in Chemnitz, maar gaf aan niets te maken te hebben met het geweld. "De AfD heeft niets, maar dan ook helemaal niets te maken met de jachttaferelen in de stad", zei de Saksische partijleider Jörg Urban.