Rusland gaat volgende maand de grootste militaire oefening sinds 1981 houden. Minister van Defensie Sergei Schoigu kondigde dat dinsdag aan.

Aan de oefening Vostok 2018 (Oost 2018) doen bijna 300.000 militairen mee.

Verder zullen twee marinevloten en alle luchtmachtonderdelen worden ingezet. Bij elkaar gaat het om meer dan duizend militaire vliegtuigen.

De oefening wordt gehouden in Centraal- en Oost-Rusland.

De NAVO houdt dit najaar ook een grote oefening, in Noorwegen. Het betreft de grootste militaire oefening van het westerse bondgenootschap in jaren. Aan Trident Juncture 18 doen vanaf eind oktober zo'n 40.000 militairen uit dertig landen mee.

NAVO oefent op collectieve verdediging

Een van de scenario's waarmee wordt geoefend is collectieve verdediging na een aanval op een NAVO-land.

Het eerste materieel voor de oefening is deze week in Noorwegen gearriveerd vanuit Italië, dat het commando voert en met 1200 man meedoet. 130 militairen zijn bezig de enorme logistieke operatie voor te bereiden.

De alliantie heeft Rusland eerder op de hoogte gesteld van de oefening. Die moet de verdediging scherp houden en een afschrikwekkend effect hebben. De NAVO moet klaarstaan ''om elke dreiging uit welke richting dan ook op elk moment te kunnen beantwoorden", zei de Italiaanse admiraal James Foggo in juni.