In de Oost-Duitse stad Chemnitz heerste een dag na de rechts-extremistische geweldsuitbarsting opnieuw een grimmige sfeer. Er zijn maandag minstens twee gewonden gevallen tijdens protesten van linkse en rechtse demonstranten.

Hoe de twee slachtoffers eraan toe zijn, is niet duidelijk.  De politie sluit niet uit dat het aantal gewonden verder oploopt. 

Duizenden mensen namen deel aan de protesten. Er werd met vuurwerk en andere objecten gegooid. Een grote politiemacht was op de been om de twee groeperingen uit elkaar te houden.

Deelnemers spraken van een agressieve stemming. Sommigen probeerden de rij agenten te doorbreken, waarop het waterkanon werd ingezet. In de loop van de avond dropen de meeste demonstranten weer af.

Aanleiding voor de protesten was de dood van een 35-jarige Duitser. Hij was zaterdagnacht meermaals gestoken na een ruzie. Twee anderen raakten zwaargewond. Een 23-jarige Syriër en een 22-jarige Irakees zijn vanwege het voorval gearresteerd.

Nationalistische betogers gingen zondag de straat op als reactie op de dood van de Duitser. Rechtse hooligans wilden ''laten zien wie het in de stad voor het zeggen heeft''. Zij hadden het gemunt op buitenlanders en bekogelden agenten met flessen en stenen. Drie slachtoffers hebben een aanklacht ingediend: een Afghaan, een Syriër en een Bulgaar.

Duitse politie grijpt in bij protest na dodelijke steekpartij
30
Duitse politie grijpt in bij protest na dodelijke steekpartij

Duitse politiek veroordeelt rellen

Politici hebben de onlusten sterk veroordeeld. ''In Duitsland is geen ruimte voor het recht in eigen hand nemen, voor groepen die op straat haat willen verspreiden, voor intolerantie en voor extremisme'', aldus een woordvoerder van de regering.

Ook de rechts-populistische AfD distantieerde zich van het geweld. De partij was zondag ook in Chemnitz aanwezig om te demonstreren. Maar de AfD had ''niets, maar dan ook helemaal niets te maken met de aansluitende jachttaferelen in de stad", zei de Saksische partijleider Jörg Urban.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!