De Italiaanse regering gaat na het instorten van de brug in Genua de licenties van alle wegexploitanten doornemen. Daarbij moeten de private beheerders ook de onderhouds- en moderniseringsmaatregelen voorleggen.

 Dat heeft verkeersminister Danilo Toninelli maandag tegen het parlement gezegd. Hij noemde het ongeluk, waarbij 43 mensen omkwamen ''absurd'' en het had volgens hem vermeden kunnen worden.

Toninelli overweegt private tolwegen te nationaliseren. Als voorbeeld noemde hij Nederland. ''Er zijn andere systemen in Europa die naar onze mening beter functioneren dan het onze. In Duitsland, Nederland en België zijn de snelwegen van de staat en deels gratis. In Italië daarentegen heeft men besloten ze te privatiseren (...) zonder voldoende concurrentie.''

De ingestorte brug in Genua wordt geëxploiteerd door Autostrade per l'Italia, dat in handen is van de familie Benetton. Toninelli verwijt de exploitanten dat ze miljarden hebben opgehaald aan tolgeld, maar dat amper iets is teruggevloeid naar de wegen.

Verkeerscamera's leggen instorten hangbrug Genua vast
33
Verkeerscamera's leggen instorten hangbrug Genua vast