Iran is naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag gestapt om Amerikaanse sancties van tafel te krijgen. De Islamitische Republiek stelt dat de Verenigde Staten met de strafmaatregelen een vriendschapsverdrag uit 1955 schenden.

De landen waren destijds nog bondgenoten. Dat veranderde na de Iraanse Revolutie.

Het VN-hof heeft de VS alvast opgeroepen de uiteindelijke uitspraak niet naast zich neer te leggen. Het is nog onduidelijk of de regering van de Amerikaanse president Donald Trump daar gehoor aan geeft.

Washington liet in een eerste reactie weten dat het hof niet bevoegd is om te oordelen over de zaak. Ook zou het relatief onbekende verdrag uit 1955 geen betrekking hebben op dit soort kwesties.

VS trok zich terug uit atoomdeal Iran

De VS stelde de sancties in nadat Trump zich had teruggetrokken uit de atoomdeal met Iran. Een Iraanse vertegenwoordiger stelde maandag bij het hof dat Washington probeert de Iraanse economie zoveel mogelijk schade toe te brengen.

Hij zei dat Teheran tevergeefs heeft geprobeerd een diplomatieke oplossing te vinden.

De Amerikanen zetten dinsdag hun juridische argumenten uiteen.

Tweet nieuw hoogtepunt in ruzie Iran en VS: Een overzicht
204
Tweet nieuw hoogtepunt in ruzie Iran en VS: Een overzicht

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!