Het leger van Myanmar heeft op grote schaal genocide gepleegd op Rohingya-vluchtelingen. Velen zijn vermoord en verkracht, stellen onderzoekers van de Verenigde Naties (VN) in een rapport dat maandag is gepubliceerd. 

Vanwege de beschuldigingen moeten zowel de opperbevelhebber van het leger en vijf generaals worden vervolgd voor genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, aldus het rapport

Ook Aung San Suu Kyi, leider van Myanmar, wordt genoemd in het rapport. Zij heeft niet haar bevoegdheden gebruikt om de situatie te voorkomen, valt te lezen. Dat heeft "bijgedragen aan de uitvoering van deze gruweldaden". Suu Kyi won in 1991 nog wel de Nobelprijs voor de Vrede.

De genocide vond een jaar geleden plaats in de Myanmarese deelstaat Rakhine. Massaal sloegen de Rohingya op de vlucht, binnen enkele dagen waren er al tienduizenden vluchtelingen. Dit aantal liep uiteindelijk op tot honderdduizenden.

Volgens berichten destijds werden zij verjaagd door veiligheidstroepen. Ook zouden hun woningen zijn verbrand. Het leger stelde slechts te reageren op aanvallen van gewapende opstandelingen, maar volgens het VN-rapport was de reactie van het leger "onevenredig".

Het rapport concludeert dat er meer dan voldoende bewijs is om te starten met onderzoek en vervolging van de hooggeplaatste militairen. Het Myanmarese leger heeft nog geen reactie gegeven op de bevindingen van de onderzoekers.