De Maleisische patholoog die lijkschouwing heeft uitgevoerd op Ivana Smit, heeft maandag haar verklaring voor de Coroner's Court in Kuala Lumpur ingetrokken. 

In het kort

  • In Maleisië wordt patholoog Frank van de Goot gehoord over de dood van Ivana Smit (18). Ze werd in december 2017 dood gevonden in Kuala Lumpur. 
  • Hij heeft een tweede lijkschouwing gedaan. De jonge vrouw is van de twintigste verdieping van een flatgebouw gevallen. Ze kwam op de zesde verdieping terecht. 
  • Smit had gefeest met een Amerikaans echtpaar. Het stel woonde in het gebouw waar de jonge vrouw om het leven is gekomen. Het echtpaar claimt niets met haar dood te maken te hebben en weigert te getuigen.
  • De zittingen van de Coroner's Court lopen uit omdat getuigenverklaringen langer duren dan gedacht.

De patholoog vertelde vrijdag nog dat Smit nog een aantal minuten heeft geleefd na haar val. Tijdens het kruisverhoor is ze hier toch op teruggekomen, vertelt Sébas Diekstra, advocaat van de nabestaanden. 

Na een paar vragen zei de vrouw dat ze geen antwoord meer wilde geven. Hierop heeft de rechter de verklaring van de patholoog geschrapt. 

Later op maandag heeft de forensisch patholoog Frank van de Goot zijn bevindingen voorgelegd aan de rechtbank. Hij deed een tweede sectie op het lichaam van de achttienjarige Smit op verzoek van haar familieleden. 

Van de Goot meldt het tegenovergestelde als zijn Maleisische collega. Volgens zijn onderzoek was Smit mogelijk al overleden toen ze van het balkon viel. Hij heeft daarnaast verdacht letsel gevonden, waaronder blauwe plekken op haar armen. Dit kan duiden op vastpakken. 

De oom van Smit met de Maleisische advocaat die ze bijstaat in Kuala Lumpur (Foto: ANP) 

Verschillende getuigen gehoord in speciale procedure

Begin deze maand is de speciale procedure begonnen, waarin een rechter bekijkt of er verdachte omstandigheden zijn rondom de dood van het model. Meerdere getuigen zijn gehoord over de gebeurtenissen voorafgaand aan de dood van Smit. Zo is de manager van het flatgebouw waar Smit overleed ondervraagd. 

De vrouw heeft een opvallende getuigenis afgelegd. Zo meldde ze dat ze geluiden hoorde uit het appartement van het echtpaar Luna en Alexander Johnson, terwijl het stel verklaarde pas uren later gewekt te zijn door de politie. 

Ook zou het stel het appartement schoon hebben laten maken na de vondst van Smit. Dit verzoek deden de man en vrouw vanaf het politiebureau. Eerder werd al bekend dat het stel zelf weigert te getuigen. 

De Coroner's Court zal alleen concluderen of de dood van de Nederlandse verdacht is, maar geen schuldigen aanwijzen. Het is aan de openbaar aanklager in Maleisië om eventueel tot een strafrechtelijk onderzoek te besluiten.