De Australische minister van Buitenlandse Zaken heeft ontslag genomen. Julie Bishop maakte zondag bekend haar functie neer te leggen. Ze gaat voorlopig wel verder als parlementariër.

Bishop stapte op in de nasleep van het vertrek van haar politieke baas, premier Malcolm Turnbull. Hij is opzijgeschoven door partijgenoten en vervangen door Scott Morrison. Bishop had zelf ook een gooi naar het partijleiderschap gedaan, maar kreeg onvoldoende steun.

Turnbull bedankte zijn voormalige minister zondag voor haar trouw en vriendschap.

"Ze is en blijft een inspirerend rolmodel voor vrouwen in de hele wereld", schreef de oud-premier op Twitter. Zijn opvolger Morrison heeft inmiddels bekendgemaakt dat Bishop binnen het kabinet wordt vervangen door Marise Payne, voorheen de minister van Defensie.

Bishop speelde belangrijke rol in dossier MH17

Bishop vertegenwoordigde haar land na het neerhalen van vlucht MH17, waarbij ook tientallen Australiërs om het leven kwamen. Ze onderhandelde onder meer over de repatriëring van de stoffelijke resten van slachtoffers.

Ook zette ze zich bij de VN-Veiligheidsraad in om te zorgen dat onderzoekers toegang konden krijgen tot de rampplek. Dat wordt gezien als een van haar grote successen, berichten Australische media.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!