Aleksej Navalny (42) is zaterdag opnieuw vastgezet in Moskou. De Russische oppositieleider, een fel criticus van president Vladimir Poetin, werd opgepakt voor zijn huis in de hoofdstad.

Volgens zijn woordvoerster moest hij zich bij de politie verantwoorden voor zijn kortstondige deelname aan een demonstratie tegen de regering in januari van dit jaar.

Navalny moet maandag voor de rechtbank verschijnen. Tot dan blijft hij vastzitten. Na zijn arrestatie werd de politicus naar het ziekenhuis gebracht, aldus de woordvoerster. Hij zou een vinger hebben gebroken.

Navalny heeft Russen onlangs opgeroepen om op 9 september weer de straat op te gaan. Op die dag worden in de hoofdstad en veel andere gebieden regionale verkiezingen gehouden. Met eerdere oproepen tot demonstraties bracht Navalny tienduizenden mensen op de been.

In maart dit jaar werd de politicus in de nasleep van een verboden betoging nog veroordeeld tot vijftien dagen celstraf. Hij had politiebevelen genegeerd. Volgens hem zijn de arrestaties politiek gemotiveerd.

Eerdere veroordeling hinderde kandidatuur

Navalny heeft meerdere keren vastgezeten voor het organiseren van demonstraties tegen de regering, waarvoor geen toestemming was verleend. Ook een eerdere veroordeling vanwege corruptie zat hem in de weg om door te gaan als presidentskandidaat.

Hij wilde eerder dit jaar meedoen aan de Russische presidentsverkiezingen. Poetin boekte in maart een ruime overwinning bij de verkiezingen.