De Congolese oppositieleider Jean-Pierre Bemba mag niet deelnemen aan de presidentsverkiezingen in december. De kiescommissie heeft hem geweigerd als kandidaat.

Vrijdag is een lijst met goedgekeurde kandidaten gepubliceerd. Naast Bemba staan ook drie voormalig premiers van de Democratische Republiek Congo daar niet op.

Bemba zat tien jaar vast in Scheveningen. Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag had de voormalig krijgsheer veroordeeld wegens oorlogsmisdaden, maar in hoger beroep volgde eerder dit jaar verrassend vrijspraak. Hij keerde begin deze maand terug naar Congo.

Het ICC veroordeelde Bemba ook vanwege het beïnvloeden van getuigen. Die veroordeling is niet ingetrokken en voor de kiescommissie reden om hem te weigeren. Ook de oud-premiers Adolphe Muzito, Antoine Gizenga en Samy Badibanga zijn geweigerd als kandidaat. Ze kunnen nog wel bezwaar aantekenen. In september wordt de definitieve lijst bekendgemaakt.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!