De Amerikaanse ambassade in Cuba is weer volledig operationeel. De diplomatieke post was geruime tijd onderbezet, doordat veel personeelsleden waren weggehaald vanwege onverklaarbare fysieke klachten na vermeende geluidsaanvallen.

De lichamelijke problemen werden mogelijk veroorzaakt door "akoestische aanvallen". Vijftien medewerkers werden van de ambassade weggehaald. Ze hadden onder meer last van gehoorschade, duizeligheid, hoofdpijn en slaapproblemen.

In juni werden nog twee medewerkers van de post ziek. Eind 2016 werden de eerste klachten gemeld.

Het is nog niet duidelijk waar de symptomen door zijn ontstaan. In eerste instantie werd door de Amerikanen gesproken over een sonische aanval, maar dat is door Cuba altijd ontkend. Ook Canada nam maatregelen en haalde familieleden van ambassademedewerkers terug na klachten.

De ambassadeur heeft laten weten dat Amerikaanse burgers met onmiddellijke ingang voor elke soort dienst terechtkunnen bij de vestiging in de hoofdstad van Cuba, waaronder het aanvragen of verlengen van paspoorten, notariële bijstand, identiteitsverklaringen en geboorteaangiften.

Consulaire hulp was de afgelopen tijd nog wel beschikbaar in noodgevallen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!