De zittend president van Zimbabwe, Emmerson Mnangagwa, is door het grondwettelijk hof van dat land aangewezen als winnaar van de verkiezingen. Volgens de rechter is er tijdens de verkiezingen van 30 juli niet gefraudeerd.

De Zimbabwaanse kiescommissie had Mnangagwa eerder al uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen. Hij kreeg een kleine meerderheid van de stemmen (50,8 procent), net genoeg om te ontkomen aan een tweede verkiezingsronde.

De oppositie vertrouwde de uitslag niet en stapte naar de rechter. Oppositieleider Nelson Chamisa wilde dat de uitslag van de verkiezing nietig zou worden verklaard of dat hijzelf zou worden uitgeroepen tot winnaar.

Na het horen van het nieuws riep Mnangagwa vrijdag zijn rivaal op tot verzoening in het belang van het land. ''Ik herhaal eens te meer mijn oproep tot vrede en eenheid'', aldus de Zimbabwaanse president via Twitter. ''Nelson Chamisa, mijn deur staat open en mijn armen zijn uitgestrekt. We zijn één volk en we moeten ons volk op de eerste plaats zetten.''

De politie heeft vrijdag de wegen rond de rechtbank in de hoofdstad Harare afgezet. Ook staan er waterkanonnen klaar en wordt er gepatrouilleerd. Mnangagwa zal zondag worden beëdigd als president.

Zes doden bij rellen

Het waren de eerste verkiezingen sinds het vertrek van de voormalig president Robert Mugabe. De 94-jarige Mugabe werd in november vorig jaar afgezet door het leger na een regeringsperiode van 37 jaar.

De verkiezingen verliepen chaotisch en het duurde dagen voor de uitslag werd bekendgemaakt. In de week erna ontstonden rellen toen aanhangers van Chamisa de straat op gingen. Militairen openden vervolgens het vuur. Daardoor vielen zes doden.