De Spaanse regering van de sociaaldemocratische premier Pedro Sánchez gaat de stoffelijke resten van dictator en generaal Francisco Franco (1892-1975) verplaatsen. Vicepremier Carmen Calvo heeft vrijdag bekendgemaakt dat daarvoor een decreet is uitgevaardigd en dat de procedure in gang is gezet.

De stoffelijke resten zijn te vinden in een monumentale kerk met de naam Valle de los Caídos (Vallei der Gevallenen), 43 kilometer ten noordwesten van Madrid.

Eerdere pogingen om Franco's beenderen weg te halen, liepen vast op juridische procedures en het verzet van zijn familie en de centrumrechtse Volkspartij (PP). Jorge Suárez, de burgemeester van Franco's geboorteplaats El Ferrol, heeft al laten weten dat zijn gemeente de stoffelijke resten niet wil.

De huidige regering hoopt met het decreet de tegenwerking te kunnen omzeilen. Het parlement moet wel instemmen. De PP en de liberale partij Ciudadanos doen dat in ieder geval niet, maar de regering kan met kleinere regionale partijen een meerderheid behalen.

Calvo denkt dat het nu mogelijk is om voor het einde van het jaar de resten van Franco te verplaatsten. Waar de resten heen moeten, is nog onduidelijk. Calvo zei dat de familie zich hier uiterlijk halverwege september over kan uitspreken.

Franco liet de kerk bouwen als monument voor alle oorlogsslachtoffers van de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939). Er liggen circa 34.000 omgekomen strijders uit de burgeroorlog begraven, onder wie ook republikeinse tegenstanders van Franco.

Het monument is echter omstreden, omdat Franco er zelf begraven ligt. Bovendien is het monument tussen 1941 en 1959 deels door politieke gevangenen gebouwd.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!