De Australische premier Malcolm Turnbull heeft zijn functie neergelegd. Turnbull verloor een machtsstrijd binnen zijn eigen Liberale partij. Scott Morrison, op dit moment nog minister van Financiën, is door de partij gekozen als opvolger van Turnbull. 

Turnbull stelde zijn positie ter discussie vanwege de groeiende weerstand tegen zijn beleid en dalende populariteitscijfers.

Drie belangrijke ministers trokken eerder hun steun in voor Turnbull en steunden rivaal Peter Dutton, de huidige minister van Binnenlandse Zaken. Die verloor echter bij de stemming van Morrison, een aanhanger van Turnbull. Ook minister van Buitenlandse Zaken, Julie Bishop, was een van de kandidaten. Turnbull deed niet mee aan de stemming.  

Dinsdag won Turnbull nog een stemming over het leiderschap van de partij van Dutton, met 48 tegen 35 stemmen. Doordat meerdere ministers zich tegen Turnbull keerde leek Dutton de meerderheid van de partij achter zich te krijgen. De leden van de Liberale partij wilden dat Dutton ook het premierschap overneemt tot de verkiezingen in mei 2019.

Morrison wordt de zevende premier van Australië in tien jaar tijd, de dertigste in totaal.

Turnbull heeft laten weten dat hij zijn zetel in het parlement zal opgeven. "Het was een voorrecht de leider van deze grote natie te zijn. Ik hou van Australië. Ik hou van Australiërs", aldus de vertrekkend premier.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!