Een man uit België is donderdag gecontroleerd in de Franse Vogezen nadat Nederlandse agenten dachten dat hij Jos B. was, de verdachte in de zaak-Nicky Verstappen. 

Dit meldt de politie uit Limburg aan NU.nl. De man is niet opgepakt, wat meerdere media wel melden, maar alleen gecontroleerd.

De agenten, die op vakantie waren in de Vogezen, maakten foto's en video's toen ze de man zagen en stuurden deze naar collega's in Nederland. Zij schakelden op hun beurt de Franse gendarmerie in. 

Na korte tijd werd de man opgespoord en gecontroleerd. Hij vertoonde inderdaad "enige gelijkenis" met de verdachte, maar toen het om een persoonsverwisseling bleek te gaan kon hij zijn weg weer vervolgen. 

"De agenten waren alert en hebben goed gehandeld door hem niet zelf te benaderen", zegt de politie. "Er is snel geschakeld. Dit keer was het hem (B., red.) niet, maar wie weet de volgende keer wel."

Verdachte wordt internationaal gezocht

Het Openbaar Ministerie (OM) en de politie maakten woensdag bekend dat de 55-jarige B. internationaal wordt gezocht voor betrokkenheid bij de dood van de elfjarige Verstappen in 1998. Er zijn honderden tips binnengekomen over zijn verblijfplaats. 

De man uit Simpelveld was actief bij scoutingverenigingen en organiseerde natuurreizen in Europa. Hij kan zelf goed in de natuur overleven. B. deed zelf niet mee aan het DNA-verwantschapsonderzoek dat in 2017 van start ging, maar zijn familie liet wel DNA afnemen.

B. is in april door zijn familie als vermist opgegeven, nadat hij eind vorig jaar besloot een wandeltocht te gaan maken door de Vogezen. In februari was er voor het laatst contact met de man. De politie gaat ervan uit dat B. nog in leven is en is een zoektocht gestart.

Nu Jos B., verdachte in de zaak-Nicky Verstappen, zondagavond 26 augustus is aangehouden in Spanje, is het voor ons niet langer van belang zijn volledige naam en foto op te nemen in onze berichtgeving.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!