Rusland en de Verenigde Staten gaan communicatielijnen tussen de twee landen heropenen. Dit hebben de Amerikaanse nationaal veiligheidsadviseur John Bolton en zijn Russische ambtgenoot Nikolai Patrushev afgesproken, meldden Russische media op gezag van Patrushev.

Beiden spraken elkaar in Genève. Patrushev heeft zijn gesprekspartner uitgenodigd later verder te komen praten in Rusland. De communicatiekanalen die in ere zouden moeten worden hersteld zijn met name die tussen de ministeries van Defensie en van Buitenlandse Zaken van beide mogendheden.

De twee topfunctionarissen kwamen uiteindelijk niet met een gezamenlijke verklaring. Dat zou een gevolg zijn van de voortdurende twisten over de mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Het Kremlin heeft overigens altijd gesteld daar niets mee te maken te hebben. 

De eventuele Russische inmenging bedierf ook al een deel van de top tussen de presidenten Vladimir Poetin en Donald Trump in juli in Helsinki. Trump maakte daar weer duidelijk niets van de beweringen over Russische inmenging te geloven, maar na felle kritiek aan het thuisfront, krabbelde hij terug. 

Rusland wil dat VS stopt met vervolging Butina

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov beschuldigde Washington in een telefoongesprek met zijn Amerikaanse collega Mike Pompeo ''een destructieve houding te hebben'' als het gaat om samenwerking met Rusland.

Hij drong ook aan op het stoppen van ''de vervolging'' van de Russin Maria Butina. Zij zit in de VS gevangen omdat ze een Russische agent zou zijn. De vrouw zou van 2015 tot zeker 2017 gewerkt hebben voor een hooggeplaatste Russische ambtenaar. 

Amerikaanse media melden dat dit Alexandr Torshin betreft, een man die nauwe banden zou hebben met Poetin. Butina zou met zijn hulp geprobeerd hebben om relaties met invloedrijke Amerikanen op te bouwen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!