De voormalige advocaat van de Amerikaanse president Donald Trump, Michael Cohen, zal een eventueel presidentieel pardon van Trump niet accepteren om uit zijn juridische problemen te komen.

Dit heeft Cohens advocaat, Lanny Davis, woensdag bekendgemaakt. Hij stelde dat Cohen graag meer informatie kwijt wil aan speciaal aanklager Robert Mueller.

Cohen zal dus niet om een pardon vragen na zijn veroordeling wegens een reeks financiële malversaties, onder meer belastingontduiking en geknoei bij de financiering van de verkiezingscampagne van president Trump.

Cohen heeft zich dinsdag schuldig verklaard in een deal met de aanklagers. Hij wordt in december definitief veroordeeld. Davis zei dat Cohen graag nog meer informatie deelt met Mueller. "Maar hij wil geen pardon van iemand die als president zo corrupt te werk gaat'', stelt Davis.

Davis liet maandag weten dat Cohen speciaal aanklager Mueller "heel graag alles wil vertellen wat hij weet over de mogelijke samenzwering om de Amerikaanse democratie schade toe te brengen tijdens de verkiezingen in 2016". Ook wil Cohen de speciaal aanklager vertellen wat Trump mogelijk wist over Russische hackers.

Cohen noemde Trump niet expliciet

Cohen impliceerde in zijn bekentenis dat hij de betalingen heeft gedaan aan pornoster Stormy Daniels en een voormalig Playboy-model in opdracht van Trump, maar noemde de naam van de president niet expliciet.

Mueller onderzoekt of Rusland of Russen zich actief met de verkiezingscampagne van Trump hebben bemoeid. Trump vindt het onderzoek een heksenjacht die rancuneuze Democraten tegen hem zijn gestart.

De Amerikaanse president heeft woensdag in een reactie op Cohens schuldbekentenissen gezegd dat er wat betreft de campagnefinanciering helemaal geen sprake is geweest van een strafbaar feit. Volgens Trump heeft Cohen dingen verzonnen om een deal met zijn aanklagers te regelen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!