De Italiaanse regering wil een boete opleggen aan Atlantia, het bedrijf dat de vorige week ingestorte brug in Genua exploiteerde. De ramp kostte aan meer dan veertig mensen het leven.

​"Het plan voor de boete zit in mijn tas", aldus de Italiaanse premier Guiseppe Conte dinsdag in een interview met de krant Il Corriere della Sera.

De premier vindt de 500 miljoen euro die Atlantia aan de slachtoffers heeft aangeboden een te laag bedrag. "Dat bedrag zal minimaal vier of vijf keer zo hoog moeten zijn", stelt hij in het interview.

De Italiaanse regering heeft al offertes ontvangen van andere bedrijven die de brug willen herbouwen.

Brandweer gestopt met reddingswerk

Italiaanse brandweerlieden staakten maandag uit veiligheidsoverwegingen hun werkzaamheden bij het ingestorte viaduct in Genua. Het brugdeel dat nog boven de ontruimde huizen hangt, maakt namelijk vreemde geluiden. De geluiden zijn volgens een woordvoerder anders dan de voorbije dagen en worden niet veroorzaakt door de wind.

Het ophalen van persoonlijke eigendommen met hulp van de brandweer is daarom ook gestaakt. Geëvacueerde mensen kunnen voorlopig onder geen beding naar hun woningen. Ook voertuigen op straat nabij de brug mogen niet opgehaald worden, aldus het Italiaanse persbureau ANSA.

Gedupeerden krijgen nieuwe woningen

Giovanni Toti, de regiopresident van Ligurië, wil binnen acht weken alle ruim vijfhonderd gedupeerde Genuezen onderdak bieden. Daarvoor zijn ongeveer 150 appartementen nodig.

Het officiële dodental van de brugramp in de Italiaanse stad Genua staat op 43. Negen mensen liggen nog in het ziekenhuis. Vier mensen verkeren nog in kritieke toestand.

Volgens de brandweer zijn alle opgegeven vermisten gevonden, maar zal het zoeken worden voortgezet om er zeker van te zijn dat er niemand meer onder het puin ligt.

Door onbekende oorzaak stortte een groot deel van de snelwegbrug 50 meter naar beneden. Op dat moment reed er veel verkeer over de brug.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!