De Bulgaarse regering heeft drie douaniers wegens corruptie ontslagen. Er is een onderzoek naar zeven anderen gestart.

Aanleiding was een zwartboek van twee Europarlementariërs, onder wie Kati Piri (PvdA), over corrupte praktijken aan de grens van Bulgarije met Turkije. Valentin Radev, de Bulgaarse minister van Binnenlandse Zaken, heeft Piri over de maatregelen geïnformeerd.

In december werd het zwartboek met klachten van EU-burgers aan de Bulgaarse autoriteiten aangeboden. Automobilisten moesten smeergeld aan douaniers betalen. Ook moesten ze tegen betaling hun auto laten desinfecteren.

De verkeerspolitie deelde boetes uit voor overtredingen die niet waren begaan en wegenvignetten werden boven de officiële prijs verkocht.

"Het is goed nieuws dat de Bulgaarse regering de klachten serieus heeft genomen", aldus Piri. "Maar gezien de vele reacties die ik ook deze zomer heb ontvangen, is het probleem nog niet opgelost."

Vooral EU-ingezetenen van Turkse origine die van Nederland, België en Duitsland via Bulgarije naar Turkije reizen, zijn de dupe van de extreem lange wachttijden aan de grens. Piri blijft klachten verzamelen en druk uitoefenen op de Bulgaren.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!