Circa negentig families uit Noord- en Zuid-Korea hebben elkaar maandag voor het eerst in zestig jaar weer kunnen omhelzen. Reünies van familieleden uit beide landen werden voor het laatst in 2015 gehouden.

De hereniging vindt plaats in het noordelijke resort Mount Kumgang. 330 Zuid-Koreanen, van wie velen in een rolstoel zitten, zien 185 familieleden uit het noorden.

Veel mensen moesten huilen toen zij voor het eerst sinds lange tijd hun geliefden weer zagen en konden omhelzen. "Ik heb zo lang moeten wachten om je weer te mogen zien", zei de 85-jarige Yu Dok tegen haar 92-jarige broer Kim Dal-in.

In totaal hadden meer dan 57.000 Zuid-Koreanen zich opgegeven voor de hereniging met familie. Bij de reünies is steeds maar ruimte voor enkele tientallen families.

Reünies zijn topprioriteit van Zuid-Korea

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in kwamen tot een besluit over de reünies tijdens de top tussen beide landen in april. De reünies zijn volgens Moon een "topprioriteit" van zijn kabinet.

Noord- en Zuid-Korea vochten van 1950 tot 1953 een bloedige oorlog uit. Er werd nooit vrede gesloten, maar sindsdien geldt wel een wapenstilstand. 

Officieel zijn de landen nog met elkaar in oorlog, al lijken de landen sinds april de relaties met elkaar te willen verbeteren.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!