De politie van Barcelona heeft maandagochtend een man doodgeschoten die agenten wilde aanvallen met een mes. Onderzoekers gaan uit van een terroristisch misdrijf.

Het incident vond plaats in de ontvangstruimte van het politiebureau van de Mossos d'Esquadra in de wijk Cornellà de Llobregat.

Even voor 4.00 uur kwam de man het bureau binnen met een informatieverzoek, zei politiechef Rafel Comas maandag. Vervolgens sprong de man op een agent af, zwaaiend met een mes. Hij slaakte daarbij kreten zoals 'Allahu akbar' ('Allah is groot'). 

Volgens de politie was het duidelijk dat hij zelf niet verwachtte zijn aanslag te overleven.

Spaanse media melden dat het om een 29-jarige Algerijn gaat. Comas bevestigde dat niet, maar zei wel dat de man "al jaren" in Spanje woonde.

Geen aanwijzingen voor terroristische cel

Het betreffende politiebureau blijft voorlopig gesloten. Rechercheurs zijn naar het huis van de man gegaan om zijn beweegredenen te achterhalen. Daar werden geen aanwijzingen gevonden dat hij deel uitmaakte van een terroristische cel. 

In Barcelona zijn vrijdag op de Ramblas en het Plaza de Cataluña de slachtoffers herdacht van de terroristische aanslagen van een jaar geleden. IS-sympathisanten doodden toen zestien mensen. Er vielen ongeveer 140 gewonden.