De ergste overstromingen in honderd jaar blijven de Zuid-Indiase deelstaat Kerala teisteren. Tussen de 800.000 en 1 miljoen mensen zijn inmiddels ontheemd geraakt en ondergebracht in noodonderkomens, meldt de minister van Landbouw van Kerala Sunil Kumar. Het dodental is gestegen naar zeker 350.

Ruim 100.000 mensen zijn door de watermassa's afgesneden van de buitenwereld. Volgens de minister probeert de overheid via de lucht drinkwater, voedsel en geneesmiddelen naar hen te brengen.

Bij de langzaam afnemende regenval is het nu zaak om voor de overlevenden te zorgen en de situatie onder controle te krijgen. Tienduizenden wachten nog steeds op daken om hulp. In de regio, die ook populair is bij toeristen, zijn meer dan veertig rivieren buiten hun oevers getreden, tachtig dammen doorgebroken en veel bruggen ingestort.

Op veel plaatsen zijn er geen telefoonverbindingen en elektriciteit meer en bestaat gevaar voor epidemieën. Het contact met afgelegen gebieden verloopt moeizaam, meldde het crisisteam.

Sinds 8 augustus strijden de inwoners van Kerala tegen de watermassa's. Ze zijn gewend aan hevige regenval tijdens het moessonseizoen, maar dit jaar zijn de buien ongewoon zwaar.