De Russische president Vladimir Poetin ziet Duitsland als een 'leidende partner'. Vorig jaar groeide de handel tussen beide landen met 22 procent tot 43 miljard euro, zei Poetin zaterdag voor zijn ontmoeting met kanselier Angela Merkel in Slot Meseberg in Berlijn.

De Duits-Russische betrekkingen zijn gespannen sinds Rusland in 2014 het Oekraïense schiereiland De Krim annexeerde en militaire steun verleende aan separatisten in Oost-Oekraïne. Daardoor werden veel bilaterale contacten opgeschort. Ondertussen is de handel aanzienlijk gekrompen als gevolg van EU-sancties.

De Russische president noemde Oekraïne een kwestie die hij met de kanselier wilde bespreken. Hij zal ook met Merkel spreken over een mogelijke VN-vredesmissie voor Oost-Oekraïne.

De bondskanselier onderstreepte de gezamenlijke verantwoordelijkheid van Duitsland en Rusland voor het oplossen van internationale crises zoals die in Syrië of Oekraïne. Merkel zei zaterdag dat zij bereid is er samen met Poetin aan te werken.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!